Wednesday, June 24, 2009

DIZAJN HRANE

Kao što znamo u osnovi čovekovog bića je potreba za lepim očaravajućim, jednom rečju za vizuelnim. Hrana i ishrana je retko mesto gde je uključivanje više čula u potrebi za savršenstom moguće. Savremene tendencije u komunikaciji pokazuju da je neohodnost za zadovoljavanja kombinovanih čula postala ultimativni zahtev. Svako ko je ikada imao priliku da proba bilo kakvu egzotičnu hranu sigurno će se pored njenog ukusa i mirisa sa mnogo jačim osećanjem setiti njenog izgleda. Uzrok ovoga je više nego očigledan, prepoznavanje ukusa i mirisa nam služe da na podsvesnom nivou odredimo šta nam je od nutritivnih sastojaka hrane neophodno ali za potpuno uživanje ipak je potrebno da bude očarano i ovo “najvažnije čulo”, Vid.
Posvećenost izgledu i dizajnu hrane je znači više od pukog pomodarstva, ono je nasušna potreba i ključ potpunog uživanja u životu i negovim esencijalnim potrebama.

DIZAJN HRANE

Hajde da za trenutak i primera radi uvedemo potpuno novu kategoriju u celu priču- DIzajn Hrane. uzgred budi rečeno ovakva stvar na zapadu a ni na istoku nije novost ali sa kod nas ne tretira na način koji joj po značaju pripada. I da napravimo malu razliku u duzajnu namirnica koje pripremamo nego da se prevashodno koncentrišemo na dizanj samog obroka, tj. tkzv. “plate design” , dizajn tanjira sa obrokom. Umetnost kao pokretačka snaga čovečanstva još jednom je pokazala potrebu za praktičnošću. Tendencije u dizajnu hrane ne idu daleko od trendova i pravaca u umetnosti.

Tanjir sa savršeno ispečenim jagnjećim kotletima, sa sosom od kupina i pireom od celera sadrži savršen harmonijski krug boja, savršenu kombinaciju oblika i pozicija, i pre nego naše čulo mirisa i ukusa, naš mozak već stvara sliku o savršenstvu obroka koji je pred nama. Predivno pripremljen obrok koji je pred nama je umetničko delo za sebe, a momenat kada u njemo počnemo da uživamo je trenutak kada postajemo jedno sa savršenstvom.
smoked salmon canape

No comments:

Post a Comment